![وکیل برای تنظیم قرارداد اجاره](/wp-content/uploads/2024/12/lawyer-draw-up-rental-agreement.png)
با تنظیم قرارداد اجاره املاک مسکونی، اداری و تجاری میتوانید علاوهبر اینکه تعهدات دو طرف را مکتوب کنید از مزایای قانونی آن مثل امکان پیگیری سادهتر تعهدات قراردادی و همچنین شفافیت در موضوع قرارداد نیز بهرهمند شوید. اما آیا صرف نوشتن یک قرارداد که مورد توافق طرفین باشد برای توافق کافیست؟ مانند قراردادهایی که بهصورت دستنویس نوشته و امضا میشوند؟ در پاسخ باید گفت که قرارداد اجاره زمانی میتواند منافع شما را تامین کند که تمامی بندهای آن بر اساس قوانین و مقررات قانونی و نیازهای طرفین تنظیم شده باشد پس بعد از هر گونه توافق برای اجاره املاک، با مشورت یک وکیل برای تنظیم قرارداد اجاره خود اقدام کنید تا علاوهبر اینکه یک قرارداد قانونی و معتبر داشته باشید، حداکثر منافع بهعنوان موجر یا مستاجر برای شما تامین شود.
تعریف و کاربرد قرارداد اجاره
بیشتر افراد به واسطه اجاره خانه، مغازه یا املاک مسکونی با قرارداد اجاره آشنایی دارند. در عین حال اگر بخواهید با تعریف قانونی قرارداد اجاره آشنا شوید، باید گفت که قرارداد اجاره در ماده ۴۶۶ قانون مدنی بیان شده است:
اجاره عقدیست که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود.
در یک تعریف ساده میتوان گفت که با تنظیم یک قرارداد اجاره، مالک که در قرارداد بهعنوان «موجر» شناخته میشود، ملک خود را برای مدت مشخصی در اختیار طرف دوم یعنی «مستاجر» قرار میدهد تا از منفعت ملک که همان سکونت (در املاک مسکونی) است، استفاده کند.
قرارداد اجاره معوض است یعنی مستاجر در ازای سکونت در ملک یا استفاده از آن (اصطلاحا در قانون به آن تملیک منافع گفته میشود) مبلغی را بهعنوان اجارهبها پرداخت میکند. طبق عرف مبلغ اجاره ترکیبی از مبلغی به شکل ودیعه که تحت عنوان قرض الحسنه است به علاوه اجارهبها پرداخت میشود.
شرایط قانونی تنظیم قرارداد اجاره چیست؟
از نظر قانونی برای اینکه قرارداد اجاره شما اعتبار داشته باشد باید شرایطی که در ماده ۱۹۰ بیان شده، وجود داشته باشد.
قانون مدنی شرایط زیر را بهعنوان شرایط صحت قرارداد اجاره میشناسد که اینجا نقش وکیل برای تنظیم قرارداد اجاره خود را بیشتر از پیش نشان میدهد. در واقع باید گفت که اجاره، یک قرارداد است و طبق ماده ۱۹۱ قانون مدنی، قرارداد زمانی اعتبار دارد که؛
- طرفین قصد تنظیم آن را داشته و بهصورت صریح قصد خود را نشان دهند. (بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1376 اجاره شفاهی مورد پذیرش نیست و اجاره باید کتبی باشد اما بر اساس قانون روابط موجر
- مستاجر مصوب 56 و 62 قراردادهای اجارههای شفاهی نیز مورد تایید است.)
- دو طرف آن را امضا کنند.
- موجر بتواند ملک را در اختیار مستاجر قرار دهد (قانون از اصطلاح قدرت بر تسلیم ملک استفاده میکند)
- موجر مالک منفعت آن باشد. یعنی الزاما همیشه موجر، مالک خود ملک نیست و گاهی اگر در قرارداد ممنوعیتی
- وجود نداشته باشد، مستاجر میتواند ملک را به شخص دیگری اجاره دهد.
- علاوهبر این توجه داشته باشید که در قراردادهای عرفا مواردی وجود دارند که باید به آنها توجه کنید:
- مبلغی بهعنوان اجاره بها تعیین شده و طبق شرایط قراردادی از سوی مستاجر پرداخت شود.
- مدت زمان قرارداد اجاره ملک بهصورت مشخص در قرارداد تعیین شود.