![نگارش قرارداد اجاره ملک صنعتی توسط وکیل](/wp-content/uploads/2025/01/Writing-industrial-property-lease-agreement-by-lawyer-780x470.png)
املاک تجاری مانند کارخانه، سوله، انبار معمولا در شهرکهای صنعتی اطراف شهرها قرار دارند که برای اجاره آنها مانند سایر املاک باید یک قرارداد اجاره تنظیم کنید. با توجه به اینکه هر یک از املاک صنعتی به منظور خاصی مورد بهرهبرداری قرار میگیرند، مواردی که باید در قرارداد به آنها توجه کنید اهمیت زیادی پیدا میکند. برای مثال از جمله مواردی که در نگارش قرارداد اجاره ملک صنعتی توسط وکیل یا کارشناس حقوقی باید مورد توجه قرار بگیرد، اجازه انتقال مالکیت توسط مستاجر است، در صورتی که موجر به هر دلیلی نخواهد مستاجر ملک را به شخص دیگری انتقال دهد حتما باید این مورد را در قرارداد ذکر کند. البته این مورد یکی از مهمترین بندهای قراردادی است و یک قرارداد جامع باید تمامی بخشهایی که ممکن است باعث بروز اختلاف شود را پیشبینی کند.
البته به خاطر داشته باشید که کاربرد قرارداد، صرفا برای جلوگیری از بروز اختلاف نیست بلکه با شفاف کردن تمامی توافقات، اجرای آن را نیز به سادگی هر چه تمامتر امکانپذیر میکند. به همین دلیل است که همان قدر که داشتن یک قرارداد اهمیت دارد، نحوه نگارش و تنظیم آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
قرارداد اجاره املاک صنعتی چه کاربردی دارد؟
قراردادهای اجاره فارغ از اینکه برای چه نوع املاکی باشند، طبق قانون مدنی و همچنین قانون روابط موجر و مستاجر تنظیم میشوند. طرفین قرارداد مانند سایر انواع قراردادهای اجاره موجر و مستاجر هستند که قرارداد اجاره املاک را برای مدت مشخصی تنظیم میکنند.
البته در مورد املاک صنعتی علاوهبر قوانین فوق، قانون نحوه واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکهای صنعتی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
املاک صنعتی که معمولا در شهرکهای صنعتی قرار دارند، در قانون فوق تعریف شدهاند:
- شهرک صنعتی مکانی است دارای محدوده و مساحت معین که براساس قانون تأسیس
- شرکت شهرکهای صنعتی ایران و اصلاحات بعدی ایجاد شده یا میشود و نواحی صنعتی مشمول
- قانون شرکت شهرکهای صنعتی، شامل مجموعهای ساماندهی شده از واحدهای صنعتی،
پژوهشی، فناوری و خدمات پشتیبانی است که در آن امکانات زیربنایی و خدمات ضروری مورد نیاز بهواحدهای مذکور واگذار میشود.
با این توصیف قرارداد اجاره املاک صنعتی برای اجاره هرگونه واحد صنعتی در قالب کارخانه، سوله، واحد تولیدی و غیره تنظیم میشود. در ادامه شرایط نگارش قرارداد اجاره ملک صنعتی توسط وکیل یا هر یک از طرفین را بررسی خواهیم کرد.
نگارش قرارداد اجاره ملک صنعتی
در این قرارداد نیز مانند سایر انواع قراردادهای اجاره، طرف اول همان موجر و طرف دوم بهعنوان مستاجر شناخته میشود که در قرارداد علاوهبر مشخصات کامل ملک، باید مدت زمانی که به موجب قرارداد، ملک در اجاره مستاجر قرار میگیرد و همچنین مبلغی که مستاجر باید پرداخت کند (که معمولا بهصورت ترکیبی از ودیعه و اجارهبها خواهد بود) را مشخص کنند.
در نهایت این قرارداد با سایر توافقات بین طرفین بهصورت کتبی، در دو نسخه تنظیم شده و به امضای دو طرف برسد. علاوهبر این باید دو شاهد نیز قرارداد را امضا کنند و در نهایت بر اساس مدت زمان آن در سامانه خودنویس یا سامانه کاتب ثبت و کد رهگیری دریافت کنند.
نکات کلیدی نگارش قرارداد اجاره ملک صنعتی
در زمان تنظیم قرارداد باید چند نکته مهم را مدنظر قرار دهید. یکی از مزیتهای نگارش قرارداد اجاره ملک صنعتی توسط وکیل این است که تمامی نکات را در کنار قوانین و مقررات بهکار میگیرد. مهمترین نکات این قراردادها شامل موارد زیر هستند:
- موجر باید مالک ملک صنعتی یا مالک منافع آن باشد: با این توضیح که مالک یا وکیل او حق اجاره ملک به دیگری را دارد. حال، مالک میتواند صاحب ملک یا مستاجری باشد که امکان اجاره ملک به شخص دیگر را دارد.
- مدت اجاره باید در قرارداد اجاره املاک مشخص شود: در اجاره املاک صنعتی قراردادها میتوانند برای مدت دو سال، سه سال یا بیشتر تنظیم شوند.
- قرارداد باید کتبی باشد: بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶، قرارداد شما حتما باید بهصورت کتبی تنظیم شده باشد تا از نظر قانونی معتبر شناخته شود. (گرچه که در قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ قراردادهای شفاهی هم معتبر شناخته میشد)
- موجر باید توانایی تحویل ملک را داشته باشد: در صورتی که موجر به هر دلیلی نتواند ملک را به مستاجر تحویل دهد، مستاجر حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.